Salasanan palautus

Autokeskus Oy:n historia

Autokeskus Oy perustettiin vuonna 1934 Chryslerin valmistamien Dodge-autojen maahantuontia varten.

Vuonna 1962 Autokeskus Oy aloitti ensimmäisenä maahantuojana koko Euroopassa japanilaisen Nissan Motor Co. Ltd:n valmistamien Datsun-autojen maahantuonnin. Näihin aikoihin Simo Aro kiinnostui autoalasta. Hän osti vuonna 1964 koko Autokeskus Oy:n.

1934 Aro-Yhtymä Oy:n edeltäjä Autokeskus Oy perustetaan Chrysler Corporationin valmistaman Dodgen maahantuontia varten.
1962 Autokeskus Oy aloittaa ensimmäisenä maahantuojana koko Euroopassa Nissan Motor Co. Ltd:n valmistamien Datsun-autojen maahantuonnin. Ensimmäinen erä, 713 Datsun Bluebird 1200 –autoa tuodaan Suomeen 10.10.1962.
1964 Simo Aro ostaa Autokeskus Oy:n osakekannan.
1965 Autokeskus Oy muuttaa toimitilansa Helsingin Konalaan.
1969 Autokeskus Oy ja Simo Aron vuonna 1949 perustama bitumituotealan yritys Katepal Oy fuusioidaan, ja yhtiön nimeksi tulee Aro-Yhtymä Oy.
1978 Nissaneiden kokonaistuontimäärä ylittää 100 000 autoa.
1982 Aro-Yhtymä Oy aloittaa amerikkalaisen General Motorsin autojen sekä japanilaisen Fuji Heavy Industries Ltd:n valmistamien Subaru-autojen maahantuonnin. Datsun-autojen nimi vaihtuu Nissaniksi kaikkialla maailmassa.
1986 Katepal Oy eriytetään omaksi yhtiökseen. Aro-Yhtymä säilyttää 50 prosentin omistusosuuden Katepalista.
1991 General Motorsin autojen maahantuonti lopetetaan.
1992 Aro-Yhtymä aloittaa oman vähittäismyynnin Tampereella ja Espoon Olarissa.
1994 Aro-Yhtymän vähittäismyynnin Konalan toimitalon muutostyöt valmistuvat. Kaikki huolto- ja varaosatoimintaan liittyvät palvelut keskittyvät samaan tilaan. Subaru-autojen maahantuonti lopetetaan, ja Aro-Yhtymä Oy keskittyy Nissan-, Chrysler- ja Jeep-autoihin.
1997 Aro-Yhtymä Oy perustaa tytäryhtiön Autokeskus Oy:n ja siirtää sille autoalan tuotteiden ja palveluiden vähittäiskaupan, eli Autokeskus-ketjun. Emoyhtiö keskittyy autojen maahantuontiin ja tukkukauppaan.
1998 Pirkanmaalla Autokeskus muuttaa uuteen toimitilaan Tampereen Hatanpäähän. Autokeskus Herttoniemi valmistuu Helsingissä.
1999 Nissaneiden kokonaistuontimäärä ylittää 400 000 autoa. Autokeskus avaa autotalon Helsingin Tikkurilassa.
2001 Autokeskukset Hämeenlinnassa ja Turussa aloittavat toimintansa.
2002 Autokeskus muuttaa Turun alueella uuteen toimitilaan Raisioon.
2003

Autokeskus Konalan perusparannus valmistuu.

2004
Nissaneiden kokonaistuontimäärä ylittää 450 000 autoa.
2006

Nissan keskittää maahantuontinsa Nissan Nordic Europe:lle, Chrysler Finland jatkaa Chrysler ja Jeep-autojen maahantuojana. Dodgen myynti aloitetaan Suomessa, ensimmäisinä malleina Dodge Caliber ja Viper.

Aro-Yhtymä toimii konsernin emoyhtiönä, Autokeskus Oy on autojen vähittäismyyntiketju, Chrysler Finland maahantuo Chrysler, Dodge ja Jeep -automerkkejä, Aro Parts Logistics maahantuo Chrysler, Dodge ja Jeep -automerkkien varaosia ja lisävarusteita ja Aro Vehicle Logistics vastaa Hangon tuontisatamasta ja siellä tehtävistä toimenpiteistä.

2007 Autokeskus aloittaa BMW:n ja MINI:n jälleenmyynnin ja merkkihuollon Tampereella ja Raisiossa, BMW-myynnin ja huollon Hämeenlinnassa ja BMW:n ja MINI:n merkkihuollon Konalan toimipisteessä.
2009

Chrysler Finland muuttaa nimensä AutoFennica:ksi. Samalla AutoFennica aloittaa Chrysler, Dodge ja Jeep-automerkkien lisäksi Alfa Romeon ja Fiatin maahantuonnin. Autokeskus aloittaa Fiat ja Alfa Romeo -automerkkien myynnin ja huollon sekä Lancian merkkihuollon.

Autokeskuksen Raision ja Hämeenlinnan toimipisteet laajenevat merkittävästi. Tikkurilan toimipiste keskittyy vaihtoautomyyntiin ja Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia ja Nissan -merkkihuoltoon.

2010 Autokeskus tekee merkittäviä muutoksia myymälöiden toimintaan ja Olarin toimipiste keskittyy uusien autojen myyntiin ja huoltotoimintaan. Fiat ja Alfa Romeo lanseerausnäyttely tammikuussa.
2011

Autokeskus aloittaa uuden toimipisteen Autokeskus Oy Airportin rakennustyöt Vantaan Pakkalassa kauppakeskus Jumbon vieressä. Airport valmistuu joulukuussa 2011.

Autokeskus aloittaa Peugeot-jälleenmyynnin ja merkkihuollon Vantaalla, Tampereella, Raisiossa ja Hämeenlinnassa huhtikuun alussa. Lisäksi asiakkaita palvelee Peugeot-merkkihuolto Helsingin Konalassa.

2012

Autokeskus Airport aloittaa toimintansa Vantaalla. Autokeskus Airportissa avataan Suomen ainoat BMW M-sarjan showroom sekä Fiat Abarth -showroom.

Autokeskus aloittaa uudentyyppisen huoltotoimipisteen rakennuksen Turun Pääskyvuoressa Turku-Helsinki -moottoritien välittömässä läheisyydessä yhteistyössä Fixus-varaosaliikkeen ja K1 Katsastajien kanssa. Toimipisteessä, joka nimetään MultiCenteriksi, toimii Autokeskuksen edustamien automerkkien valtuutetun merkkihuollon lisäksi monimerkkihuolto, joka huoltaa kaikkia automerkkejä.

2013

Autokeskus aloittaa valtuutetun Ford-myynnin ja merkkihuollon Helsingin Konalassa Nissan-merkin lisäksi. Konalassa ovat edelleen myös BMW:n, Fiatin, Alfa Romeon, Chryslerin, Jeepin ja Dodgen merkkihuollot.

Syksyllä 2013 Autokeskus aloittaa Multiservice-monimerkkihuollon kaikille automerkeille Konalan, Herttoniemen ja Hämeenlinnan toimipisteissä jo aiemmin toimineen Turun MultiCenterin lisäksi.

Lokakuussa 2013 Autokeskus ostaa Automaan Tampereen toimipisteen liiketoiminnan Nekalassa, ja samalla Ford-myynti ja merkkihuolto laajenee Helsingin Konalan lisäksi myös Tampereelle.

2014 Autokeskus aloittaa ŠKODA-myynnin ja merkkihuollon Airportin toimipaikassa Vantaalla BMW:n rinnalla.

Emoyhtiö Aro-Yhtymä Oy:n hallitus tekee strategisen linjauksen keskittymisestä vähittäiskauppaan ja maahantuonnin lopettamisesta. Autokeskuksen sisaryhtiön AutoFennican toiminta päättyy vuoden lopussa. Autokeskus luopuu Fiatin, Alfa Romeon ja Jeepin myyntiedustuksista, mutta jatkaa näiden valtuutettuna merkkihuoltona.
2015

Aro Vehicle Logisticsin liiketoiminta siirtyy SE Mäkinen Logisticsille.

Autokeskus aloittaa ŠKODA-myynnin syyskuussa Tampereella ja huoltotoiminta alkaa alkutalvella. Peugeot-myynti Tampereella päättyy ja valtuutettu Peugeot-merkkihuolto jatkuu normaalisti Hatanpäällä.

2016

Autokeskus aloittaa Nissan-myynnin Autokeskus Airportissa Vantaalla kauppakeskus Jumbon vieressä.

Autokeskus keskittää myynti-, huolto- ja vauriokorjaamotoimintansa pääkaupunkiseudulla Airportin, Konalan ja Olarin toimipisteisiin. Muiden toimipisteiden liiketoiminta Tampereella, Raisiossa, Turussa ja Hämeenlinnassa jatkuu normaalisti.

Aro Parts Logistics Oy:n liiketoiminta siirtyy HUB logistics Finland Oy:lle.