Salasanan palautus

Miten rahoittaa uuden tai käytetyn auton hankinta?

Kaikki eivät halua ostaa autoa käteisellä ja maksaa kerralla suurempaa maksua, vaan haluavat mieluummin jakaa auton hankintakulun useammalle kuukaudelle tai vuodelle. Sitä varten on olemassa useita erilaisia vaihtoehtoja, joista pyrimme tällä sivulla avaamaan mahdollisimman monta. Jos mielestäni jokin oleellinen puuttuu, laitathan siitä meille palautetta. Mukana on myös Autokeskuksen eri rahoituskumppaneiden tuotteita. Tällä sivulla käsitellään yksityishenkilöille tarjolla olevia rahoitustapoja. Yrityksille on olemassa omia rahoitustapoja, mm. huoltoleasing. Niihin voit tutustua tarkemmin yrityssivuillamme.

Pieni rahoitussanasto:

 • Osamaksu: Rahoitustapa, jossa auton hankintahinta maksetaan osissa kuukausittain.
 • Nimelliskorko: Pelkkä lainan korko ilman rahoitukseen mahdollisesti liittyviä kuluja.
 • Todellinen vuosikorko: Lainan korko kokonaisuudessaan vuodessa sisältäen avaus- ja käsittelykulut sekä muut lainaan liittyvät kulut.
 • Kuukausierä: Summa, joka maksetaan lainan lyhentämiseen kuukausittain.
 • Käsittelykulu (/kk): Summa, joka maksetaan kuukausierän lisäksi kuukausittain lainanhoitokuluna.
 • Avaus-/aloitusmaksu/perustamiskulu: Summa, joka maksetaan lainan noston yhteydessä lainan järjestely-/toimistokuluina.
 • Viimeinen suurempi erä / jäännöserä: Summa, joka maksetaan lainan viimeisen erän yhteydessä; suurempi kuin normaalit kuukausierät.
 • Kiinteä korko: Tällä viitataan siihen, että autolainan (osamaksun) korko lasketaan, kun laina nostetaan, jolloin korko on käytännössä sama koko laina-ajan. Se ei siis vaihtele markkinakorkojen mukana ja vaikuta kuukausierään, vaan kuukausierä kuluineen pysyy samana koko sovitun laina-ajan.
 • Luottokustannus: Lainan koroista ja kuluista laina-aikana kertyvä kustannus.
 • Luottohinta: Ostettavan auton kokonaishinta sisältäen korot, kulut ja maksut laina-ajalta.
 • Käsiraha: Osuus ostettavan auton hinnasta, joka maksetaan auton oston yhteydessä. Se toimii samalla lainan vakuutena.
 • Rahoitettava osuus: Ostettavan auton hinta vähennettynä käsirahalla.

Erilaisia rahoitustapoja:

Osamaksu

Osamaksu on yleisin autonhankinnan rahoitustapa. Siinä auton ostohinta jaetaan halutulle kuukausimäärälle, jotta saadaan aikaan auton ostajalle sopiva kuukausierä. Kuukausierien määrästä muodostuu samalla laina-aika. Laina-ajalle tehdään rahoitus, johon määritellään rahoitus-/nimelliskorko. Koko laina-ajan korko määräytyy siinä vaiheessa kun auto ostetaan ja laina otetaan, eli käytännössä tällöin korko on sama koko laina-ajan eikä muutu, vaikka markkinoilla korkotaso muuttuisi. Kokonaiskustannukset osamaksusta muodostuvat koron, avaus-/perustamismaksun ja kuukausittaisen käsittelymaksun kuluista. Osamaksussa ostettavasta autosta maksetaan yleensä käsiraha, joka on noin 20% ostettavan auton hinnasta. Käsiraha toimii lainan vakuutena ja käsirahana voi käyttää myös vaihdossa tulevan auton hyvityksestä.

Eri automerkeillä on osamaksun yhteyteen räätälöityjä lisäpalveluita, joissa osamaksun kuukausierään voi yhdistää vaikkapa vakuutuksen tai käyttöturvan. Tällaisia ovat mm.

Rahoitusesimerkki

Esimerkki osamaksulaskelmasta autoon, jonka hinta toimituskuluineen on 15 020 €:

Laina-aika 36 kk
Maksu­erät (36 x) 398,12 €/kk
Auton hinta yhteensä 15 020,00 €
Käsiraha 2 400,00 €
Rahoitettava osuus 12 810,00 €
Luoton­perustamis­maksu 190,00 €
Käsittely­maksu/erä 9,00 €
Korko 5,90 %
Todellinen vuosikorko 8,79 %
Luotto­kustannukset 1 712,49 €
KSL:n mukainen luottohinta

16 732,49 €

Autokeskus Helppo – uusi tapa ostaa uusi auto

Autokeskus Helppo on uudenlainen autoilun muoto, jossa maksat auton käytöstä ja ylläpidosta kiinteää kuukausihintaa kahden tai kolmen vuoden ajan. Autokeskus Helppo -sopimus sisältää auton rahoituksen sekä valitsemasi ylläpitopalvelutason sopimusaikana. Kun sopimuksesi päättyy, lunastamme auton sinulta takaisin ennalta sovittuun takaisinostohintaan. Voit halutessasi myös lunastaa auton itsellesi Autokeskus Helppo -sopimuskauden päättyessä.

Autokeskus Helppo -sopimukseen kuuluu aina valitsemasi auton lisäksi taattu hyvityshinta sopimuskauden päättyessä sekä määräaikaishuollot ja korjaukset sopimuskauden aikana. Lisäksi voit valita sopimuspaketin, johon sisältyvät myös renkaidenvaihdot, rengassäilytys, sijaisauto huollon ajaksi sekä sisä- ja ulkopesu määräaikaishuollon yhteydessä. Kauttamme on hankittavissa myös Autokeskus Helppo -liikennekasko.

Tutustu Autokeskus Helppoon