Salasanan palautus

Autopalvelut yrittäjälle - miten yrittäjän kannattaa hankkia auto?

Yrittäjänä sinulle on merkitystä sillä, mikä on yrityksesi yhtiömuoto ja oletko hankkimassa henkilöautoa vai pakettiautoa/hyötyajoneuvoa.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja, toiminimi, liikkeen-/ammatinharjoittaja

Periaatteessa kirjanpidon ja verotuksen kannalta ei ole merkitystä, onko henkilöauto yrityksen vai henkilön nimissä, mutta käytännössä auto kannattaa laittaa yrityksen nimiin silloin, jos autolla ajetaan vuodessa enemmän yrityksen ajoja (huomaa ajopäiväkirja!) kuin yksityisajoa. Kuitenkin verotuksessa selvitetään yksityis- ja yritysajon osuudet, jolloin verottaja määrittää auton omistuksen sen mukaan, kumpaa on enemmän. Yksityisajon osuuden ollessa suurempi, saa verotuksessa vähentää vain kilometrikorvaukset yksityisauton käytöstä työajoihin. Jos yritysajon osuus on suurempi, verotuksessa huomioidaan kaikki auton kulut oikaistuna yksityiskäytön osuudella. Arvonlisäveron ostohinnasta ja käyttökuluista voi vähentää vain ammattiautoilija (esim. taksi). Pakettiauton arvonlisävero voi olla vähennettävissä, jos voidaan osoittaa auton olevan vain yrityksen käytössä eikä autolla tehdä yksityisajoa.

Rahoitusvaihtoehdoista suosittelemme Sinulle osamaksurahoitusta tai All in One -rahoitusta. Kysy lisää automyyjiltämme.

Osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö

Yritys voi joko ostaa käytössään olevat autot tai tehdä niistä leasingsopimuksen. Ostetut eli yrityksen omistamat autot huomioidaan yrityksen taseessa kun taas leasingsopimuksella hankitut autot käsitellään normaaleina kuluina. Autokeskus tekee yhteistyötä Suomen suurimpien leasingyritysten kanssa ja myös edustamillamme automerkeillä on omia leasingmahdollisuuksia tarjolla. Jos olet hankkimassa autoja yrityksesi käyttöön, Sinun kannattaa keskustella hankintamahdollisuuksista yrityksesi kirjanpitäjän kanssa, jotta voit hyödyntää yrityksesi kannalta parhaan vaihtoehdon. Palvelemme Sinua sekä osto- että leasingtapauksissa.

Huomioitavaa arvonlisäveron käsittelystä: Hyötyajoneuvon alv:n voi vähentää silloin kun auto ostetaan yrityksen omaisuudeksi, mutta henkilöautoissa alv:tä ei voi vähentää ostohinnasta (poislukien taksit/ammattiautoilijat/vuokraustoiminta/autokoulu). Myös muita poikkeuksia voi olla, jos auton käyttö vain yrityksen ajossa voidaan todistaa ja saadaan hyväksytyksi verottajalla. Henkilö-/työsuhdeautojen hinnan alv on kuitenkin osa auton hankintamenoa, joten tuloverotuksessa alv:tä voidaan vähentää poistojen kautta. Myöskään leasingvuokran alv ei ole vähennettävissä, jos autoa käytetään myös työntekijän yksityisajoon (työsuhdeauto).

Myös yksityisauton käytöstä voi veloittaa yritykseltä kilometrikorvaukset kaikista yhtiön toimintaan liittyvistä työajoista ja joissain tapauksissa saattaa olla järkevämpää, että työntekijä omistaa auton itse ja veloittaa kilometrikorvaukset työajoista yritykseltä.

Tutustu myymiimme automerkkeihin (BMW, Ford, Nissan, Peugeot, ŠKODA) ja ota yhteyttä toimipisteidemme automyyntiin tai yritysmyyntiimme.

 

Näin palvelemme Sinua

Ammatinharjoittaja / Toiminimi:

Autokeskuksessa Sinua palvelee koko automyynnin tiimimme ja autotalon palvelut ovat käytettävissäsi normaalisti. Katso tästä toimipisteidemme yhteystiedot.

Osakeyhtiö / Avoin yhtiö / Kommandiittiyhtiö:

Jos yrityksesi käytössä on 10 autoa tai vähemmän, sinun kannattaa olla yhteydessä suoraan toimipisteidemme automyyjiin. He osaavat palvella yritysauton hankinnassa ja auttaa muihin siihen liittyvissä kysymyksissä.

Jos yrityksesi käytössä on yli 10 autoa, voit olla yhteydessä joko suoraan automyyjiimme toimipisteissä tai ottaa yhteyttä yritysmyyntiimme, joka auttaa suurempien automäärien hankinnassa ja hallinnoinnissa. Tutustu autopäättäjille suunnattuihin palveluihimme.